Udgivet i Blog

Skal du vælge en sadelstol eller en klassisk kontorstol? Fordele og ulemper ved hver løsning

Af Sadelstol.dk

Det er vigtigt at sidde godt og ergonomisk korrekt, når man arbejder, men det er ikke altid helt nemt at finde ud af, hvilken stol der er den bedste. Nedenfor giver vi dig en guide, som kan hjælpe dig med at vælge. Vi giver dig fordele og ulemper ved henholdsvis en sadelstol og en klassisk kontorstol, så du kan finde stolen for dig og sidde godt.

Hvad skal en god arbejdsstol kunne?

Der er forskellige parametre, som skal være opfyldt, når man taler om en god stol, som du sidder godt på og som giver din krop den rette støtte.

  • Stolen skal være stabil og robust
  • Stolen skal sikre dig både en hensigtsmæssig arbejdsstilling og en god bevægelsesfrihed
  • På en kontorstol skal såvel stolesæde som stoleryg kunne indstilles i højden
  • Stolens ryg skal gerne kunne skråtstilles, hvis du vælger en klassisk kontorstol med ryglæn

Det er ligeledes en fordel, hvis der er mulighed for at variere sædehældning og dybde – i det hele taget gælder det om at finde en stol, der har tilpas mange indstillingsmuligheder, så du kan justere stolen, så den passer til din krop og din arbejdsstilling.

Overvejer du en sadelstol som kontorstol, så læs med her.

Fordele ved en sadelstol

En sadelstol er en ergonomisk udviklet stol, der er designet, så den giver din krop den mest ergonomiske siddestilling, samtidig med at stolen træner og styrker din krop og dine muskler. Derudover er en sadelstol behagelig at sidde på, når man først lige har brugt et par dage på at vænne sig til at skulle sidde opret på en sadelstol.

Vi har samlet fire af de fordele, du oplever, når du benytter en sadelstol på arbejde, evt. som et supplement til en klassisk kontorstol.

Bedre holdning

Det er godt for din ryg og dine muskler at opretholde en god ret holdning, også mens der arbejdes. Stolen er designet til at give dig den rette holdning og fordeler vægten fra baller til lår og er på den måde med til at mindske belastningen på din rygsøjle. For en god holdning – brug din sadelstol et par timer hver eneste arbejdsdag.

Bedre blodcirkulation

Stolens bløde rundinger i sadlen gør som nævnt at vægten overføres til lårene frem for ballerne, og derved får du en bedre blodcirkulation til ben og fødder. Den bedre blodgennemstrømning mindsker risikoen for hævede fødder og fremmer dit generelle energiniveau.

Styrker muskler i ryg og maven

Når du sidder på en sadelstol, er du tvunget til at bruge både dine rygmuskler og dine mavemuskler til at stabilisere din overkrop med. Du får altså en simpel og effektiv core-træning bare af at sidde på din stol.

Stor bevægelsesfrihed

Med en sadelstol får du en helt unik bevægelsesfrihed. Der er ingen armlæn, der kan være i vejen, når du skal række ud efter noget. Du kan frit bevæge dig, og vælger du en sadelstol med et roterende sæde, er du altid sikret en ergonomisk korrekt siddestilling.

Ulemper ved en sadelstol

Ligesom der er fordele ved en sadelstol, så er der også ulemper. Det er langt fra alle, der har styrken til at sidde på den en hel arbejdsdag – og det tager noget tid at vænne sig til at sidde ”selv”.

Svært at finde balancen

Det kan være svært at bruge en sadelstol i begyndelsen. Da der hverken er armlæn eller ryglæn til at give kroppen støtte, skal du selv stabilisere din overkrop ved hjælp af dine muskler. Det kan betyde, at du har en fornemmelse af at sidde usikkert.

Træthed i ryggen

Hvis ikke du har en stærk ryg og gode mavemuskler, kan det være hårdt at skulle sidde en hel arbejdsdag uden at have et ryglæn eller armlæn til at give støtte og et hvil.

For lille til sadlen

Er man for lille til den relativt brede sadel på stolen, kan det give problemer. Navnlig kvinder med en spinkel og lille statur kan opleve problemer. Er sadlen på stolen for stor i forhold til din kropsbygning, risikerer du at få et for stort vrid i hofteleddet.

Overvejer du en klassisk kontorstol i stedet for en sadelstol, så læs med nedenfor.

Fordele ved en klassisk kontorstol

Den klassiske kontorstol har nogle klare fordele ved at være meget anvendelig, da det også er muligt at sidde og slappe af i stolen. En kontorstol, der er bygget ergonomisk korrekt, giver dig god støtte, en god holdning og mange indstillingsmuligheder.

Mange indstillinger

De kontorstole, du finder i dag, har typisk et væld af indstillingsmuligheder, så du kan tilpasse stolen til netop din kropsbygning og højde. Sæde og ryglæn skal naturligvis kunne indstilles i højde, og det er ligeledes en fordel, hvis sæde og ryglæn kan vippes for en endnu bedre komfort og siddestilling, samtidig med, at din ryg støttes.

Mange udgaver af kontorstole

Det giver faktisk ikke helt mening at tale om en klassisk kontorstol i dag. Moderne kontorstole fås nemlig i et væld af udgaver fra den store, lidt tunge direktørstol, til kontorstolen med eller uden armlæn og de nyere core-stole, der følger din krops bevægelser og hjælper dig med at styrke ryg- og mavemuskler, samtidig med at du har et bredt sæde og et lille ryglæn som ekstra støtte.

Kan bruges til både gaming og arbejde

En anden fordel ved en kontorstol i mere klassisk forstand er, at den kan bruges til meget andet og mere end bare arbejde. Den er god på børneværelset og til dig, der godt kan lide at game – og ved, hvor vigtigt det er at sidde godt, når der skal spilles i flere timer ad gangen.

Ulemper ved en klassisk kontorstol

En af de største ulemper ved en klassisk kontorstol er, at den ofte fylder en hel del – og derfor tager for meget plads op. En anden ulempe kan være, at du nemt kan komme til at sidde og hænge i stolen, hvis du ikke er opmærksom eller har fået stolen indstillet korrekt for den optimale siddestilling.

Kan være svær at justere rigtigt

Som nævnt er det en stor fordel, når en klassisk kontorstol har mange justeringsmuligheder, så du kan få den tilpasset præcis til din krop. Desværre er det ikke alle, der ved, hvad en korrekt indstilling af højde, sædedybde og vinkel er – det kan her være nødvendigt at søge ekstra information om korrekt indstilling af kontorstole.

Stolen kan være for tung

En anden ulempe kan være, at din kontorstol er meget tung at flytte rundt med. Selvom du måske ikke lige tænker over det, så drejer og kører du faktisk rundt på din kontorstol rigtig mange gange i løbet af en arbejdsdag – og selv om du bare skal køre en halv meter, hen til en anden skuffe fx, så bruger du mange unødige kræfter på en tung kontorstol.

Hjulene kan være for dårlige

Når du skal købe en klassisk kontorstol, er det ligeledes vigtigt, at du sørger for at finde en stol, der har gode og robuste hjul, der kører godt og problemfrit.

Køb den stol, der passer til dig

Vi håber, at vores lille guide ovenfor har gjort det nemmere for dig at vælge den stol, der passer til dig - så du kan sidde godt hver dag.